top of page

Historien bag Bolga Tasker

Manden bag de smukke Bolga tasker kommer fra Zaare området ved byen Bolgatanga. Han kaldes i daglig tale Ahinbinge og var en fysisk udfordret person. For Ahinbinge var tanken bag processen lig den en fugl har, når den laver sin rede.





Han lavede den første taske uden nogen tanker for, hvad den kunne bruges til, men kom dog i tanke om, at den kunne benyttes til en slags si eller sigte til Pito malt, som er en traditionel form for alkohol brygget på malt. Malten blev normalt presset med begge hænder af bryggerne og i løbet af kort tid blev tasken benyttet af alle, der havde med Pito brygning at gøre.


Ahinbinge begyndte at få nye ordrer ind fra andre Pito bryggere på hans tasker. Han gav dem altid væk uden beregning. Ahinbinges første tasker havde ikke noget håndtag og stråene blev vævet, mens de var våde og ikke knækkede, men med en kant på toppen. Tasken var ikke studset, så den havde lange strå, der stak ud. Den populære Bolga taske kaldes Tija i ental og Tehei i flertal. Vævningen af taskerne begyndte som et indkomstgrundlag for Frafra folket, den største befolkningsgruppe hos Bolgatanga folket.



Den korte historie om Bolga


Bolgatanga er en kendt håndværkerby i den nordøstlige del af Ghana, som også huser et meget stort marked. Overordnet set er landbrugsjorden i Bolgatanga ikke god til storstilet landbrug og koblet op med et uhensigtsmæssigt regnvejrsmønster og dårligt vejr, så er det ikke et landbrugsområde. Disse svære vilkår har banet vejen for håndværk, såsom det at væve tasker, læderarbejde og keramikværksteder. Taskeproduktionen foretages primært af kvinder som tilskud til deres landbrug og det er blevet en primær indtægtskilde for kvinder i Bolgatanga.

15 visninger

Seneste blogindlæg

Se alle

OM AKUA

Comments


bottom of page