top of page

Hvordan taskerne laves...

Vævningen af taskerne begynder med indsamling af Veta Vera græs, en vild græsart kendt som elefantgræs, som findes i nærheden af en by ved navn Kumasi, i Ashanti regionen.


Lokalt kaldes det Kinkanhe og det vokser med kostelignende blomster, som fjernes inden vævningen påbegyndes. Stråene skæres af og roden efterlades, så græsset kan vokse igen. Elefantgræsset trimmes i lige længde og ligges til tørring. Derefter vaskes og renses stråene og deles i halve. De delte fibre rulles og drejes for at styrke dem.


Derefter rulles de ud igen og samles i bundter til indfarvning. Farverne skabes fra bark, blade og blomster. Farverne mikses i kogende vand og bundterne ligges i blød indtil den rigtige farve kan opnås. Derefter ligges de farvede strå til tørre og vævningen kan påbegyndes. Vævningen starter ved bunden og bevæger sig derefter op mod toppen og kanten. Den færdige taske sendes derefter videre til en læderkunster, som laver håndtagene af gedelæder.


Anyebases historie som taskevæver


Jeg hedder Adongo Atuameh. Jeg er født i Zokor og er enke med fire børn, tre piger og en dreng. Jeg er en professionel væver og leder en gruppe. Min karriere som væver begyndte for 12 år siden, hvor jeg startede i en gruppe med dette smukke håndværk for at kunne understøtte min syge og gamle moder og min familie. Så jeg begyndte at arbejde sammen med Apogpika. Vi gik 2 km frem og tilbage hver dag i cirka 2 år.


Mens jeg lærte faget, så tjente jeg penge til at kunne købe mad og fornødenheder til min mor. Min far havde forladt min mor alene med 6 børn, hvoraf jeg var den ældste. Selv om han havde feterladt os med lidt jord, så kunne vi på grund af min mors dårlige helbred ikke pløje. Jeg vævede i centret om dagen og så vævede jeg for mig selv om aftenen, så jeg kunne sælge på markederne i Bolga og Zokur. På denne måde kunne min familie overleve og fordi jeg var den førstefødte, så var det min rolle og mit ansvar.


Jeg blev gift I en ung alder, mens jeg stadig vævede for at understøtte min familie. Vævningen af tasker gjorde det også muligt for mig at få to af mine søskende i gymnasiet.

Partnerskabet imellem vores center og Akua.dk gav ny mening i vores liv, det skaber nye muligheder for os. Ikke bare vores liv, mens også vores børn og resten af vores familier. Alle vores børn går nu i skole takket være partnerskabet med Akua.dk. Endnu engang tak til Akua.dk for at samarbejde med vore vævecenter og for at skabe tryghed, at gøre vores vævere selvforsynende og give dem stolthed i deres håndværk.



17 visninger

Seneste blogindlæg

Se alle

OM AKUA

Comments


bottom of page